salam and greetings to all..
Haa..wiken2 nie, korang watpe je?aku..
cam bese laa..
duk umah kan..
jadik tukang sapu, tukang bersih dan..
tentunya jadik tukang masak tak bertauliah..
(naseb aku xbertukang kat umah nie.. hoho)
okay2..
ekceli ptg smalam aku takde keje..
(banyak je keje..tp buat2 xde.. huhu)
lalu.. aku golekkan laa roti gardenia..
(apekah?? haha)
rilex2.. jgn pening lagi..
hehe..
aku buat sardin role laa..
dgn sausage role skalik...
snang sgt2 wat mende nie..
saje nak share resepi nga kowang n buat kowang terliur..
hehe..
ready-ready..
chef Farah Eliana da nak mula bergolek..
(eh, bukan bergolek..menggolek..haha)
bahan-bahan yg diperlukan ialah :
roti gardenia berkeping2..
ikan sardin
bawang + asam limau
sausage
serbuk roti
telur
(jum tuka mode rancangan memasak..huhu)
ye..puan-puan dan tuan-tuan..
setelah menyediakan sume bahan-bahan mentah tadi,(roti tue bahan mentah ke? lantak laa..huhu)
mari kita sediakan sardin utk di letakkan di dalam roti..
mula2 puan-puan..
eloklah sekiranya anda membuka tin sardin itu dulu utk menuangkan sardin itu ke dalam pinggan..
seterusnya, letak laa sardin2 tue dlm pinggan.. (mangkuk pon bole ye..)
(ape laa chef nie.. tue pon nak kena ckp ke..huhu..)
dan.. setelah itu,gaulkan plak bawang dan sardin dengan sebati..
setelah itu pula, jgn lupe perahkan sedikit air asam limau..
terpulang laa pada puan2 utk memasamkan @ tidak sardin itu ye..
nasehat saya..
jgn perah banyak2 sgt..
takot nnt ade yg saket perot dan terpaksa berulang ke toilet..huhu..
okay.. setelah itu, puan2 boleh laa meletakkan sardin di atas roti serta menggolekkannye ke dalam telur..
selepas itu, utk hasil yg lagi mantap,
mari kita golekkan lagi roti sardin ke dalam serbuk roti..
baru laa rangup bile nak santap nnt.. huhu..
lepas tu.. bole laa goreng sardin role ni..
letakkan sardin di atas roti..
golekkan atas serbuk roti setelah di golek atas telur..
golek jgn xgolek..
nie lak tgh ready utk digoreng..
goreng leklok ye.. ;p
ni lak yg da siap di goreng..
(sila abaikan bhgn yg hanget itu.. bese laa.chef amatur..huhu)
dan.. utk sausage role plak,
langkahnya sama je..
cume tuka laa antara sardin tu dgn sausage..
senang kan??
;))
sekian sahaja acara memasak bersama chef farah Eliana..
selamat menjamu selera n selamat mencube sume..
time kasih!! ;D
duk umah kan..
jadik tukang sapu, tukang bersih dan..
tentunya jadik tukang masak tak bertauliah..
(naseb aku xbertukang kat umah nie.. hoho)
okay2..
ekceli ptg smalam aku takde keje..
(banyak je keje..tp buat2 xde.. huhu)
lalu.. aku golekkan laa roti gardenia..
(apekah?? haha)
rilex2.. jgn pening lagi..
hehe..
aku buat sardin role laa..
dgn sausage role skalik...
snang sgt2 wat mende nie..
saje nak share resepi nga kowang n buat kowang terliur..
hehe..
ready-ready..
chef Farah Eliana da nak mula bergolek..
(eh, bukan bergolek..menggolek..haha)
bahan-bahan yg diperlukan ialah :
roti gardenia berkeping2..
ikan sardin
bawang + asam limau
sausage
serbuk roti
telur
(jum tuka mode rancangan memasak..huhu)
ye..puan-puan dan tuan-tuan..
setelah menyediakan sume bahan-bahan mentah tadi,(roti tue bahan mentah ke? lantak laa..huhu)
mari kita sediakan sardin utk di letakkan di dalam roti..
mula2 puan-puan..
eloklah sekiranya anda membuka tin sardin itu dulu utk menuangkan sardin itu ke dalam pinggan..
seterusnya, letak laa sardin2 tue dlm pinggan.. (mangkuk pon bole ye..)
(ape laa chef nie.. tue pon nak kena ckp ke..huhu..)
dan.. setelah itu,gaulkan plak bawang dan sardin dengan sebati..
setelah itu pula, jgn lupe perahkan sedikit air asam limau..
terpulang laa pada puan2 utk memasamkan @ tidak sardin itu ye..
nasehat saya..
jgn perah banyak2 sgt..
takot nnt ade yg saket perot dan terpaksa berulang ke toilet..huhu..
okay.. setelah itu, puan2 boleh laa meletakkan sardin di atas roti serta menggolekkannye ke dalam telur..
selepas itu, utk hasil yg lagi mantap,
mari kita golekkan lagi roti sardin ke dalam serbuk roti..
baru laa rangup bile nak santap nnt.. huhu..
lepas tu.. bole laa goreng sardin role ni..
letakkan sardin di atas roti..
golekkan atas serbuk roti setelah di golek atas telur..
golek jgn xgolek..
nie lak tgh ready utk digoreng..
goreng leklok ye.. ;p
ni lak yg da siap di goreng..
(sila abaikan bhgn yg hanget itu.. bese laa.chef amatur..huhu)
dan.. utk sausage role plak,
langkahnya sama je..
cume tuka laa antara sardin tu dgn sausage..
senang kan??
;))
sekian sahaja acara memasak bersama chef farah Eliana..
selamat menjamu selera n selamat mencube sume..
time kasih!! ;D
p/s : blog nie da bertukar kpd blog masak memasak lak ke?? ish! huhu~
6 comments:
waaa... sdapnye.. nak cket... huhuhu~ law xpkai serbuk roti tp pkai tepung tuk rangupkn die bule ka??
to zahin:
tepung ape wak?
tepung gandum ea?
kalo yg tue,mmg xley..
nnt keras roti tu.. da xsedap..
tp kalo xde serbuk roti, golekkan je die dlm telur pon da cukup.. sedap jugak.. ;)
rjin tul msak..
to chirol :
hehe.. xde laa rajen sgt pon..
duk umah kn.. xde keje nak wat..
saje test resepi.. ;P
wah...terliur lak neh...da la xmkn g..nymmmmmm..sedp nya..
to honeybunny :
hehe..da terliur ke..
cube laa buat nnt..
senang je ni.. ;)
Post a Comment