Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Friday, December 30, 2011

tazkirah nafs yaumul jum'ah


"Carilah hatimu sewaktu membaca Al-Quran. Jika kau tidak temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak temui juga, carilah hatimu ketika duduk bertafakur mengingati mati. Jika tidak temui juga, berdoa pada Tuhanmu dan pinta hati yang baru."


-Imam Al-Ghazali.

salam jumaat peeps! 
love,

Thanks for reading! :D :')

Wednesday, December 28, 2011

Wordless Wednesday

Salam Alaik



cause Allah is always by ur side

love,


Thanks for reading! :D :')

Friday, December 23, 2011

milo dan susu



aku penat.

apabila Milo dan Susu
tidak lagi mampu menjadi pil tidur ku.

insomnia, pergilah dariku.
i'm begging u.

tidak aku mahu,
diazepam menjadi pilihan hati. -.-'
love,

Thanks for reading! :D :')

Wednesday, December 21, 2011

wordless wednesday : RINDU

salam alaik



R.I.N.D.U

love,

Thanks for reading! :D :')

Tuesday, December 13, 2011

dan kerana

Amaran : ini entry panjang daripada biasa.jika anda tidak berniat untuk membaca bebelan yang mungkin boleh membuatkan anda bosan,sila tekan button pangkah(X) di penjuru kanan yep. :)

Salam Alaik


Taktau tajok ape yg paling sesuai. Maka, 'dan kerana' di pilih sebagai tajok kerana sy sgt suka menyebut ayat tesebut. #motif? Haha

Okay, abaikan.
Kemurungan yang berlaku beberapa minggu lepas telah tamat. Alhamdulillah. Timeline twitter yg sgt negatif n melambangkan kemurungan pon semakin berkurang.huahaha.
Maaf kepada follower twitter.life so miserable past three weeks.biasa laa,.twitter kan tempat meroyan dan meluahkan perasaan yg terpendam. Hoho.Tapi Alhamdulillah. saya telah kembali kepada dunia realiti. Ecece.

Alhamdulillah. syukur kepadaNya yang Maha Penyayang dan Maha Pemurah. Sayaaanggg sangat kat Allah.saya tau, Allah pon sayang saya. Hehe :)

Life ni memang selalu ups n down. Bila sy down, memang tak tentu arah sgt.Ingatkan kemurungan berpunca drp penangan PMS. (Kepada yg xphm ape itu PMS,sila google yep). tetapi,apabila kemurungan itu berlanjutan hingga beberapa minggu, barulah sy sedar bahawa sy yang bermasalah. I mean, my self,my emotional management and, my ibadah.depression mode telah memberikan tekanan n kegelisahan yang panjang.kadang2 rs tertekan tu datang secara tiba2 tanpa sebab yg jelas.kepala rs sgt berserabut,airmata laju membasahi pipi,disusuli perasaan enggan bertemu dgn sesiapa.malah,sehingga enggan berbual n bergelak ketawa seperti biasa. Wajah muram,stress,n airmata je yg jd peneman setia. -.-"

Tapi..Allah Maha Sayang. Allah memang takkan bagi apa yang kita mintak. Kerana Allah akan bagi apa yang kita PERLUKAN. Subhanallah. Mungkin terlalu banyak yang sy mintak pada Allah.dan permintaan sy tu mungkin xsuitable utk diri sy. :) dan,Allah juga telah menghantar ramaii sgt wonderful person in my life.Alhamdulillah.MasyaAllah. Allah hadiahkan sy macam2 perkara,tp kerana terlalu memikirkan perkara yg sebenarnya menambahkan lg kemurungan sy dan tidak membantu pon meningkatkan my self esteem,sy sebenarnya sgt membuang masa. Ouh Farah Eliana. Kata masa itu nyawa! Prove it girl! Hehe

Benar.masa itu nyawa. Bila di ambil, ia takkan kembali lagi menjadi milik kita. So,fill ur life with happiness!
Kenapa nak fikirkan benda yang miserable sedangkan too many sweet things in life yang boleh kita nikmati? Kaannn? Setuju tak? Hehe.
Tapiii.. Hidup xselalunya gembira. Ada waktu kita perlu bersedih. Barulah hidup kita seimbang.kan? :) and..i remember how bad I am when I lose my self track. From a happy n cheerful girl, I became saddy n very emotional girl. I lost my hyperness sbb terlalu fikirkan kesempurnaan kehidupan. Farah Eliana! #tampardirisendiri
Nothing perfect in this world.
u cannot be perfect! Sbb u can't enjoy ur life! *Bole camtu? Haha* Believe me, if u follow rule,xsemestinya ur life xkan ade masalah.*Ops,xde niat nak ajr korang jd notty yep. Hehe*

Tapi,that's reality. Human create the rule.so,we can break it! Hehe.

So,follow Allah's rule! 
Senang je! Sy telah ABAIKAN segala perkara yang merunsingkan minda n diri sehingga membuatkan diri lost track. Abaikan.bukan meninggalkan. Sila fahami ayat tu.hehe. Maka,saya telah membuat keputusan untk MOVE ON. MOVE my self from -ve n back s very positive girl. Tapi, positive bertempat. Hehe. 

Dan...alhamdulillah. kekuatan yang datang itu daripada Allah. Saya telah menyerahkan segala urusan kepada Allah.dan sy hanya perlu usaha untuk menjadikan setiap perkara yang dirancang berjalan seperti kehendak. Alhamdulillah. Inilah kuasa istikharah! :) kan da ckp,Allah tu pemurah n penyayang. :) DIA Maha Mendengar! Mintak n pastinya DIA akan tunaikan.Cuma bila, bagaimana n macamana, itu semua terpulang pada kuasaNya. :)


Trust me,empty is a choice.fill it with joy and happiness. Its up to u. Live well or live hell, u choose!
Bring back smile to ur day!:) 




till then peeps! 
Love,

Thanks for reading! :D :')

Monday, December 5, 2011

my December

Hye December!
12 Muharam 1433 H
8 December 2011

Selamat Hari Lahir Mama!
Selamat hari lahir utk diri sendiri juga! :)

Allah hadiahkan saya kepada mama pada hari lahir Mama. Great rite! hee. TQ Allah! Semoga saya menjadi anak yang sentiasa menggembirakan hati mama dan abah. :)
Mama, terima kasih kerana lahirkan saya. Semoga syurga menanti mama. Luv u mama. <3


hadiah yang di terbang khas dari Nilai untuk mama. n me. hehe.
TQ Sapik. ;)

we're like sisters je kan? hehe

Alhamdulillah, for the 24 years of life gift from Allah swt. thanks to my mum for willing to bring me to this world. I am so sorry for causing such great of pain for u Ma. Thank u dad for ur hardwork and great patience to raise me up. Thank U Along, Kakak Shasha n Adik Ieka. U r my backbones! :)
Thank u friends who willing to help me to go thru this adventerous life. Thank u my bunny for everything.  On top of that, thanks for the wish me happy Birthday. Yes, it is a special day for me. :)

Happy 24th self. ;)

till then peeps, 
love,

Thanks for reading! :D :')

Friday, December 2, 2011

terang


berapa ramai yang mencari sisi terang.

Dalam diam,
dalam gelap yang kelam.

padaku,
mintalah pada Tuhan.
Hanya Dia yang memegang.
TERANG nya kehidupan.


salam jumaat semua. semoga hari kita diberkati. :)

Thanks for reading! :D :')

Tuesday, November 29, 2011

ouh DECEMBER!


Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang


hello DECEMBER!
welcome home!
you know how much i miss u aite?

i won't say "be nice" to you,
coz i know u'll b awesome to me. :)

and YES,
i'm looking forward to be with u.

love,


Thanks for reading! :D :')

Saturday, November 26, 2011

hijrah

Dengan Nama Allah Yang Maha Kasih
Salam Alaik

"Dulu:
Mungkin kitalah yang tak kenal Tuhan, tak tahupun siapa Rasulullah SAW, Quran jauh sekali nak pegang apa lagi baca pun tahu tak tahu, solat tunggang-langgang, solat bila rasa nak, ‘aurat memang ke laut China Selatanlahkan, batas-batas pergaulan semuanya digaul sebati dengan nafsu dan syaitan-syaitan yang berpangkat setia. Segalanya hidup semata-mata untuk dunia.
Tetapi,
Tak bermakna hidup ini perlu diteruskan tanpa tujuan, kerana manusia memerlukan perubahan. Tak kisahlah apa yang dah berlaku, lepaskanlah ia pergi dan bawalah diri kepada Ilahi. Permulaan yang kurang baik tak semestinya berakhir duka dan sebaliknya. Permulaan yang baik tak tentu berakhir dengan senyuman dan sebaliknya.  " (Anonymous)

itulah yang mampu kita lakukan sebagai tanda kesyukuran dan penghijrahan.
Hijrah itu kompleks maknanya. terlalu subjektif. saya telah memilih untuk berhijrah kepada satu perubahan yang di tuntut syariat. Semoga istiqamah. InsyaAllah,Semoga Allah sentiasa bersama, mengiringi HIJRAH yang saya mulakan sejak hati mula mengenal cinta Tuhan. Alhamdulillah. :)



Salam Maal Hijrah peeps. 
love,

Thanks for reading! :D :')

Tuesday, November 15, 2011

hakuna matata

Dengan nama Allah Yang Maha Penyayang
salam Alaik

Hakuna Matata
status bb by one of my officemate

wonder apa maksudnya. tapi tak pernah bertanya dan cuba menggali jawapannya.

satu hari, sy buka FB. ternampak status kakak yg 1 usrah dgn saya di IIUM dulu..
statusnya sgt simple n menarik mata.


..tersentuh, hati mula luruh...seandainya rebah, Kau masih ada... 

Hakuna Matata!^^


terdetak dlm hati. apa maksud hakuna matata ni sebenarnya? huu
curious. lantas, encik google membantu dengan engine nya yg berguna. :)

jawapan dari encik google.

click wiki. rupanya 'hakuna matata' membawa maksud 'no worries'

benar, memang itu ayat kegemaran my ofismate. hehe

hakuna matata peeps! ^__^Y


Thanks for reading! :D :')

namanya siapa?

Dengan Nama Allah yang Maha Penyayang
Salam Alaik

bertugas sebagai salah seorang comittee utk Festival Filem Malaysia.
Lucky i am? yeah, no doubt. :P

namun, saya lebih dikenali dengan nama Adik.
rata-rata panggil saya Adik. Adik. dan Adik.
just a few yg rapat je call my nick name, yana.
yang len, memang panggil Adik.
i guess, because i yg paling muda heh? :P

and one day, sebok2 pasal tag nama kami sbg pass utk masuk penjurian session.

dik, nak nama penoh.
Farah Eliana.
xyah nama ayah la kan. bole?

ouh, nama awak Farah Eliana?
a'ah. nape bang?

cantiknya nama. asyik panggil Adik je. sampai xtau nama. hee
:)

''The only source of knowledge is experience."
Albert Einstein

 till then peeps!

Thanks for reading! :D :')

Friday, October 28, 2011

hadiah konvo

Dengan Nama Allah yg Maha Sayang

Salam Alaik


hasil menggedik ngan encik sayang. hehe.
hadiah konvo katanya. ngee~
*padahal i yg mintak.huahaha*

da lama tinggalkan nafsu shopping books. da laa books is most favourite all the time. so, amik peluang laa kan. hehe. :)
alhamdulillah. tq love! :D



ini pula hadiah daripada ayahanda tercinta. Well..a father have strong instinct of what his daughter need. :)


ini pula,hadiah yg paling berharga from my lovely bff. :)
really appreciate that. i know, dengan setiap tampalan gambar dan kata-kata ikhlas dari hati di buat dengan penuh dengan kasih sayang. :D i love u girls.

first page. :)
 our frienship story line. 
 yes, PROUD. :)
siblings. :)
'but all people luv u..'

satu geng men hoki. hehe

doa untuk sahabat :
setiap kali rindu, setiap kali rasa resah, hadiah ni laa yg saya tatap. memang dah macam bed time story plak.
dan, setiap kali tatap, laju jee airmata ni jatuh berguguran. -.-'

tqvm Sal, Nurul, Masyi.
sayang korang ketat-ketat.
TQ Allah give me wonderful friends. Semoga ukhwah ini berkekalam hingga ke syurga. Amin. :)

Thanks for reading! :D :')

Tuesday, October 25, 2011

Dhuha

Salam Alaik




doa dhuha.
sekadar perkongsian. fitrah manusia, suka kan irama untuk memudahkan proses mengingat.
insyaAllah, semoga saya istiqamah. kalian juga boleh mencuba. 

ayuh! tak lama pon solat sunat dhuha ni. kejap je! :D

love,

Thanks for reading! :D :')

Monday, October 24, 2011

bawal

Salam Alaik

setelah bertahun
hampir 3 tahun lebih mungkin?

tidak mengenakan tudung bawal.

tetibe rasa wajah bertukar menjadi sangat naive.huahaha

heh. kerana menumpang kasih bersama sahabat tersayang dan rasa yang tak reti nak balik rumah kerana selesa di UIA tercinta, membuatkan daku kelam kabut mencari dan match tudung dengan baju.
padan laa muka. dah tau diri memang tak tahan godaan bilik dan katil di UIA, pergi lagi melawat mereka dengan sehelai sepinggan. kononnya nak balik after dinner bersama. memang TAK laa kan. heh.

tq korang sebab sentiasa sudi melayan tetamu yg tak di undang. siap menumpang tido, pinjam toiletries segala bagai lagi.huu~ daku memang xmalu.. :P

till then peeps,

Thanks for reading! :D :')

Thursday, October 20, 2011

hujan


Salam Alaik

aku memandang dari cermin tingkap.
hujan lebat di luar.
seorang pakcik berlari dalam kebasahan.
seseorang pemuda menutup kepala dengan plastik

penunggang motosikal berduyun berhenti berteduh di bawah jambatan.

Bersyukurlah aku, walaupun dalam lebat yang kelam,
aku masih ada perlindungan.

dari dalam kereta.
walaupun yang hanya diberi pinjam.


love,

Thanks for reading! :D :')

Wednesday, October 19, 2011

hati anak


Salam Alaik

hari konvokesyen yang baru berlalu minggu lepas.

Abah, ini hadiah untuk hari lahir Abah.
peristiwa hari konvokesyen

pagi-pagi lagi Abah call. Ingatkan nak kejutkan kami (saya n adik) solat Subuh, tapi rupanya ada khabar yang lagi penting.
Abah dan Mama tak dapat masuk hall utk tengok saya naik stage sbb keadaan mama tak mengizinkan.mama xsehat. diarrhea. so memang sangat penat laa kan. -.-'

Okay, sedey. sungguh. terdiam sekejap bila abah bgtau tak dapat dtg. huu~
Istighfar jap. Takpe, Allah da pegang qada' qadar. Mesti DIA lagi tahu hikmah kejadian.
nak nangis, tapi tetiba hati macam redha je. Alhamdulillah, Allah dah ubat hati yg rapuh ni.maybe Allah nak bg Abah tgk sy naik stage time grad for master nt plak :)
So, after solat sume, bersiap-siap dan gerak ke IIUM ngan adik. Nampak gayanya adik sorang2 je laa yang tengok sy naik stage. huu~
sesampai di UIA, tak nampak kawan laen selain Shafiq. hehe. maka, duduk melepak n bergaduh ngan dia je laa. kami memang pantang jumpa. nak-nak si sapik ni memang suka buli saya. hehe
dah sibuk-sibuk nak masuk hall, kesian plak kat adik sorang2. soh die duk ngan family sapik,die taknak. Lalu text cik Zulee. alhamdulillah, she's free n nak masuk ke dalam. TQ Zulee. :)

Saya di barisan depan bersama teman seperjuangan. role pertama untuk bachelor comm. Alhamdulillah. :)
keluarnya dari Hall, nampak Mama dan Abah menanti dengan sejambak bunga. :)
Mama datang jugak walaupon xsehat. terharuuu. huu~


Mama dan Abah, Terima kasih.
Terima kasih atas doa dan kasih sayang.
semoga ada syurga menanti kalian.

Love,

Thanks for reading! :D :')

Monday, October 17, 2011

mission completed!

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih

Salam Alaik

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah
Sujud dan syukur kepadaNya yang Maha Esa, Maha Kuasa, Maha Penyayang.
Subhanallah. Segala puji hanya kepadaNya.

After all the tears *nape teras dulu? hoho*joy, sweat, laughter n blood, the scroll is mine :D
Subhanallah. Alhamdulillah. man Jadda wa Jadda. 1 more mission completed! :D

Hanya Dia yang tahu hikmah setiap kejadian. Terima kasih Ya Rabb untuk segala kekuatan dan ketabahan. Terima kasih menjadikan saya anak yang membanggakan hati parents n family saya.


Terima kasih kepada Abah n Mama, family, bff, cik Masyi, cik Nurul, cik Salbiyah. sayang korang ketat-ketat. tak lupa juga kpd encik sayang, tq 4 evrything. tanpa anda semua, pasti saya da give up. huu~


Semoga perjalanan hari mendatang sentiasa dalam ringan redhaMu.:)
Berkatilah ilmu hasil acuan daripada ayahanda dan bonda di Taman Ilmu dan Budi.

bersama tulang belakang kejayaan. eheh. 


 ini juga tulang belakang,penyapu airmata dan teman ketawa. :)

 coursemate, classmate n Dr.Baiduri


wif cik mira fatin

bersama kawan-kawan. hee

Real world awaits. Bak kata Ayahanda Lan,its time to leave the nest. Got your wings so fly and only the heavens is the limit. InsyaAllah Ayah. :D

Taman Ilmu dan Budi, saya pasti akan merindui anda. Anda telah banyak mengajar saya erti kehidupan. Subhanallah. terima kasih Ya Rabb. Syukran Jazilan.

Hingga Bertemu lagi.

Thanks for reading! :D :')