Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Thursday, July 9, 2009

mari lunch bersama saya~

salam...

camat tengahari sume!!


anda sume da lunch?
belom?
jum lunch bersama saya!!


chef amatur
anda di little kingdom ni telah memasak nasi beriani utk lunch hari ini..
maka.. meh kita santap nasi beriani ye rakyat jelata...

tetapi..
sebelom santap, kena laa masak dulu..
(hengat ko raja ke nak org tolong masakkn? meh masak sesame! haa..jgn nk lari! ekeke..)


(okay,bersedia utk tuke mode masak-memasak..huhu)


tuan-tuan n puan2..
sebelom memasak, meh kite ucapkan bismillah dan berselawat ke ats Rasul..
semoga..mknn yg kita masak ni berbekalkn doa n diiringi keberkatan..
(ingat idop je ke nk berkat? mkn pon perlu berkat taw! huhu)

okay..seterusnya..
jum sediakan bahan2 ye tuan-tuan n puan2..

sebelom itu..
adalah dimaklumkan bahawa utk memasak nasi beriani ini agak rumit sikit..
malah, resepi ini juga ialah resepi yg saya sesuaikan dgn kepakaran serta
kesenangan saya utk memasak..
(ecece..mcm engko pandai masak sgt je farah eliana.. ;P)

dan..mohon maaf juge kerana saya xdpt nak upload gamba yg tgh memasak tu..
my mum da tersilap delete masa die duk tgk2 gamba dlm hp..
wuwuwu..
sabor je laa..
(walopon aku da tarik muke 14 nga mama..huhu)


antara bahan2 yg diperlukan adalah :

1 kg beras basmathi sedikit rempah beriani (1sudu besa)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia

rempah tumis sikit (mcm kulit kayu manis,jintan n adik badek die tu laa)
2 helai daun pandan

1 biji buah tomato

2 sudu besar minyak sapi
mentega
susu cair 1/2 cawan

utk air plak, samakn dgn sukatan beras..

cth, 2 cawan beras, 2 cawan air.

okay..


mula2, kite panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang yg telah di mayang bersama rempah tumis..(yg kayu2 segala bagai tu laa)
goreng sampai kuning bagi die naek bau sikit..pastu masukkan rempah beriani dlm 1 sudu.. (i pakai rempah beriani adabi je..sedap jugakk)

lepas tu, masukkan plak air mengikut sukatan beras tadi tu,
pastu letak laa garam,daun pandan..

masak sampai mendidih..

seterusnya, masukkan susu cair dan beras basmathi tadi..

kacau dgn
rata n tutup..
biarkan sampai kering ye..

kang xpepasal jadi bubur beriani..hoho..
kalo anda nak bagi nasi tu lawo..
boley laa letakkan pewarna kuning telur nak bagi die kuning cket..
;))


seterusnya...
jom kita menjamu selera!!

hehe..
tapi xkan nk mkn nasi semata2 je kan..

kowang goreng laa ayam..

nak bagi ayam tu sedap, korang blend @ tumbuk halia seketol, bawang putih lak berketol2..
hehe..xde laa..depends laa ayam tue banyak mane..
pastu lumurkan halia, bawang, cili giling cket, n kunyit kat ayam..
goreng garing2 ye... huhu..

pastu..buat laa acar cket..
ni lagi senang yaw..
kowang potong je timun, carrot,nenas ke..
sukati kowang laa..
pastu letak garam,gula, cuka..

xde laa susah sangat kan... huhu..



okay, da siap!!
jum lunch bersama saya!!
huhu~

p/s: utk azry, nnt da cube nasik beriani nie,jgn lupe jamu sy yee..ekeke ;P


Thanks for reading! :D :')

14 comments:

azz said...

waaaaaaaaa....cedapnyer...nak jugok........

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh..
sedapnyeee..
pandainyeee kamo masakkkk..
nk jugakkkk..

DaliaLiyana said...

erm...sedapnyer...lapar la pulak perut ni..huhuhu....

mae said...

nasi tmbah..nasi tmbah..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

sedapnye..
kalo g mkn kat umah boley?
xpndai msk laa..
hihii~

aZilsah said...

ayam tu nmpk mcm beli kt kedai. hehe

miss_eliana said...

to azz:

meh2.. byk ni.. hehe~

miss_eliana said...

to ~ceRryBeRry~ :

hehe..
xde laa pandai sgt pon..
meh laa..lunch sesame..
byk ni..;)

miss_eliana said...

to DaLiaLiyaNa :

hye Dalia.. thanx singgah..
lapar ea? jum lunch sesame.. hehe..

miss_eliana said...

to mae:

hehe.. tambah mae.. jgn segan2.. ;)

miss_eliana said...

to ☺[ai][sUmi]☺Chan :

bole2..
jemput laa dtg.. ;)

miss_eliana said...

to azilsah:

haha.. mane ade..
kite goreng sendiri taw.. ekeke..

riBEna said...

waduhhh~
bes nye lah die pndai masak ekkk
heeheehhe~

miss_eliana said...

to ribena:

xde la pandai pon..
tp bole laa cket2..huhu..
;))