Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Tuesday, February 8, 2011

Allah marah bila kita mengeluh. kan?

Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang

Salam Alaik

hari ni, terrbangun lambat.
tido lambat kan.
sedar-sedar je da pukul 8. klas plak kul 8.30.
mau tak macam dapat kejutan letrik tgk jam.
bangun kalot2, pegi mandi sume.
naseb baju da iron.
sampai klas pukul 8.45. shake pon minum tyme tgh jalan laju-laju g klas.
sekali, CLASS CANCEL.
okay, korang imagine ape perasaan Farah Eliana skang.
bengang tak? bengang tak? huhu
da laa kite kalot2 jln laju sampai bpeluh-peluh xsempat nak lap kan.
sekali, class cancel okay. wuwu.
selalunya madam sms kitorang kalau class cancel.
tp unfortunately, dia xmsg. maybe. MAYBE ye.
kite kena bersangka baek kpd org yg bagi ilmu kat kite.
MAYBE hp die takde btry kot. kalo tak pon, hp rosak. KOT.
who knows kan.okay, bersangka baek pagi2 sgt bagus utk kesihatan. *tetibe*

so, amik kesempatan masa yg ade pegi library pinjam buku,
carik buku utk esemen sume n tup tap tup tap, da dkt pukul10.
rushing lagi pegi klas sbb xsuke masok klas lambat semata-mata utk dapat publisiti murahan.huhu
sekali lagi. CLASS CANCEL.
ggrrr. Sesungguhnya, Farah Eliana sangat penyabar.
pelik jugak nape xhangen kus kus. rilex je muka.
nak kata suka sbb class cancel, tak plak.
sebab macam energetik habes bgn pg nak gi klas.
nak menuntut ilmu kann.. lagi2 baru blk dr cuti ni.
semangat tetibe macam sangat berkobar-kobar nak belajar. huhu

dan oleh kerana class cancel,
maka haruslah lepak je studio n buat keje yg belom settle.
11.30 class practicum plak. yg ni mmg blaja. :)
next class pukul 2-3.30.
belajar jugak. sambil promote Herbalife kat org sebelah. *sempat lagi kan*

habes klas, duk studio.
wat recording n editing.
tgh2 khusyuk wat keje. teringat pasal confirmation utk praktikal.
sekali, station tv tu ckp, nama saya xde dalam list.
katanya, dorang xterima resume yg sy pos.
dan dorang suroh mail balik.
and i was like.
EH? APE NI? HARI TU CAKAP SURUH POS.
SEKARANG KENA MAIL PLAK? HUH.

Okay, xbaek mengeluh. *I know*
tapi, oleh kerana perubahan hormon yg telah membuatkan emotion kurang stabil,
tetibe jiwa, hati n perasaan sgt DOWN.
ouh, mana Farah Eliana yg sngt kental tu? *sobs*
balik, tahan tangis. tp bile ckp ngan mama,
ckp ngan si dia, meleleh jugak. murahnya laa air mata tyme hormon xstabil camni. haisshh.

otak macam sangat serabut nak pk nak kena scan segala bagai surat
n nak kena settle dlm masa yg sangat singkat.
hati. mengeluh lagi.
keje ade byk lagi xsettle.
report. presentation, assignment, midterm, editing.
tetibe macam : Eh, apesal sume datang bertimbun at the same tyme ni.
dan hati. mengeluh. lagi.

tak baeknya hati.. *sobs*

pastu, after mandi, mood stabil cket bile dpt nangis sedu sedan puas-puas dgn si dia,


hati tanya pada diri.

*kenapa nak kena mengeluh?*

kata kental, kata kuat semangat.
dan tetibe jugak, fikiran jadik betol balik, n fikir.

*A'ah. kenapa perlu mengeluh?*

memang student life camtu kan Farah Eliana.memang itu yang diri sendiri nak kan.dan bila balik bilik tengok masih ade kotak Herbalife yg belom terjual,hati mengeluh.lagi.pastu bile da NORMAL balik,cakap kat diri lagik.

*kenapa perlu mengeluh?*

okay, otak yg rasional memang amat di perlukan utk menjadi normal kembali.
(ayat macam Farah eliana kurang normal plak.huhu)

*dan monolog dalaman juga sangat penting ye utk menormalkan kembali diri dan hati. huhu*

DAN bila dapat cuti am camni, mula laa rindu nak baca quran,
sebab, bila baca Quran, macam dapat advice heart to heart from Allah.
Macam Allah dekat je dengar masalah dan pujuk hati kita.
Hebatkan kuasa Allah.
Quran kan love letter from Allah. :)
tapi, sbb xdapat nk baca. read the translation pon sgt membantu.

let me share with u:


Dan ingatlah kepada Tuhanmu jika kamu lupa dan katakanlah: "Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepada yang lebih dekat kebenarannya dari pada ini".
[Al-Kahf, 18:23-24]

Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu, dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)?
['Ali 'Imran, 3:142]

Alhamdulillah.
hati da lega.
semangat da berkobar-kobar kembali.
ini yang saya mahu.
ini keputusan hidup saya.
inilah perjuangan saya.

Allah marah bila kita mengeluh.
Jadi, Farah Eliana, berhenti mengeluh.
Allah knows better.
kowang pon. jangan banyak mengeluh macam Farah Eliana ni.
nanti Allah marah. taw. :)

kalian yang nak sehat n sentiasa energetik bersama saya,
jgn segan2 utk contact saya at :
eliana0812@gmail.com

till then peeps! take care! :)

2 comments:

Anonymous said...

kdg2 terkulai layu ditasik madu ler...hu3..:p









-uchi kay-f-

eliana_adnand said...

kf: tq singgah KF.. :)