Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Monday, July 5, 2010

mari buat aiskrim goreng~

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Penyabar ::


salam alaik.
hye n selamat malam kepada abang-abang, kakak-kakak, pakcik-pakcik, makcik-makcik, adik-adik,
followers, readers, stalkers n silent readers.

apa khabar semua?
bersua lagi kita dalam 'my little kingdom' kali ini untuk mempelajari selok belok memasak.
ade ke selok belok memasak?
sukati je kan wat ayat..huhu:P

okay, hari ini chef Farah Eliana nak ajar korang semua masak aiskrim goreng..
yummy! hee~

sape cakap nak wat ais krim goreng ni susah?
di mana ada kemahuan, di situ ade makanan.
dan di mana ada makanan, di situ ada kekenyangan.
apakah?? haha

okay2..maaf ye semua..
chef terlebey excited nk mengaja..haha.. :P
okay.. mari kita mulakan sesi membuat @ memasak aiskrim goreng.




pertama sekali, anda harus laa menyediakan bahan-bahannya, iaitu:
roti gardenia (roti len pon bole jugak) but i suggest gardenia sbb die lembut.. :)
aiskrim (terpulang perisa ape pon)
minyak dan kuali utk menggoreng ye.

ye, itu sahaja bahan-bahannya. senang kan?
utk penyediaan nya, anda semua perlu;





menyediakan 2 keping roti seperti ini dan letakkan aiskrim di atas roti.


dan kapitkan die.


lepastu, korang bole gunakan gelas plastik mcm i buat kat atas @ bole gunakan pape bende yg bole jadikan roti yg di kapit tadi berbentuk bulat.


bagi die jadi camni yep.


then, sediakan plastic utk wrap die

dan jadikan die camni. lepas tu, kowang bole simpan dalam peti ais semalaman @ terpulang pada korang selama mana utk pastikan aiskrim tu x cair meleleh.

dan.. goreng dgn api yg besar utk pastikan die garing tapi aiskrim tidak cair. :)

dannn..

tadaaaa!!



da bole makan aiskrim goreng buatan sendiri..
senang kan?
selamat mencuba!! :)

xoxo,


Thanks for reading! :D :')

17 comments:

Uruchimaru @ kf said...

tak penah jumpe pun roti ade ekrim digoreng..!

mesti sdpkan..lagi sdp kalu dpt percume..hee

Secret Drifter said...

Uruchimaru @ kf: pergi terengganu famous tau ice cream goreng ni..

Wow cara u nampak very easy !!

ada cara i belajar, kena bulatkan roti tu n then celup dlm bancuhan air tepung pastu goreng..

ada satu lagi cara lebih dasyat, guna cake !!

farah nadzirah said...

waaahhh tiem kasih sbb share resipi nie..nak cuba skang jugak memandangkan lam peti ade eskem n kat dapur ade roti gardenia..yummy!!

huhu said...

nice info..nampak simple jer tgk...sdap2..nnt buatkan,nk rase kay.. ;)

~ceRRy beRRy~ said...

wahh...
mmg berguna sgt2 la resipi nih...
nnti ifa nak try :)

eliana_adnand said...

kf : hehe.. sedap ni kf..
klu nk percuma, kena laa dtg umah..kite bole buatkn.. :)

eliana_adnand said...

secret Drifter : ha? guna kek?
cmne plak tu? hee..

ade yg senang, kite buat yg lg senang kn... :)

bdw, thanx for dropping by.. :)

eliana_adnand said...

huhu : buat laa sendiri.. :P

Anakuale said...

sedapnyer kak...
nanti bagila yaya makan yang akak buat,haha

Liyanaa. said...

menarikk <3 saya selalu tertanya tanya macam mana nak buat heee

eliana_adnand said...

farah : sama2 dear.. nt da siap bole laa tayang kt blog.. :)

eliana_adnand said...

ifa : try jgn x try.. :)

eliana_adnand said...

liyanaa : hehe.. tq dear.. saje nk share.. senang je kn nk buat.. nt2 bole laa try.. :)

eliana_adnand said...

yaya : haha... bole2.. yaya sediakan brg2, akak wat kat mahalah nt ek.. :)

Anonymous said...

xUbu ghd
iSmd discount nfl jerseys
sOcb ugg australia
0uHcn ghd hair straighteners
3oYkb ghd website

Anonymous said...

zTub coach factory
kOxr ugg boots uk
xAwc michael kors sale
9qTih ugg boots
8uTbf chi hair straightener
8zFph Michael Kors
8uDxm nike nfl jerseys
3cKxv coach outlet online
8eHbs cheap north face
0kAfb botas ugg baratas
6oIog buy ghd
9oQkm michael kors outlet
6dSjg nfl shop canada
8hLbj planchas ghd baratas
5sGgn discount ugg boots

Anonymous said...

xTra coach factory
kHrx bEhi michael kors
5pOfz ugg uk
2yQij chi iron
4jSxs michael kors sale
3wNvs cheap nfl jerseys
2wAmr coach outlet
9wBak 6qFkm ugg
8dJmu 3uGky michael kors sale
6tCfl nfl jerseys
0rZmk ghd planchas
8jZsr cheap uggs