Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Thursday, October 6, 2011

Mama dan makan

Salam Alaik

sejak dari kecil, Mama memang particular bab adat di meja makan.
daripada pinggan nasi, pinggan lauk, mangkuk nasi, air, sume nak kena perfect.
i guess, bukan pefect, cuma beradab.
selalunya bila cukup ahli di rumah, kami adik beradik memang suka masak megi. hehe
tak tau kenape. tapi memang selalu camtu. mesti tetibe ade sorang yg akan berkata

'kalau makan magi sedap jugak ni'

hehe. memang laa. masak 3 bungkus, share 4 beradik. daripada dalam periuk tu, terus divide masuk dalam mangkuk masing-masing. *tak senonoh nyee..huu*

mama paling pantang laa klu amik makanan dalam periuk terus masukkan dalam pinggan atau mangkuk yang kita nak makan. Mengikut hemah mama,

  • makanan yang dah siap masak tu kena letak dalam pinggan atau magkuk lauk dulu, baru boleh di cedok ke dalam pinggan yang kita nak makan. heh leceh kan. huu~
  • time makan pulak, ada protokol dia. kalau makan nasi, tak boleh terus gaulkan semua nasi tu dengan lauk pauk semua. kena mula makan dengan amik yang bahagian tepi, amik sikit-sikt. 
  • Pastu, di jari tak boleh ade sebiji nasik pon yang melekat. kalau berkuah bagai pon, still tak boleh ade pape yang melekat. 
  • makan tak boleh ade yang tumpah, takboleh bersepah-sepah. huu~ neat kan mama. -.-'
  • makan jangan ade bunyi, makan kena habis. masa mula-mula cedok tu, amik sikit dulu. tak cukup baru tambah. jangan terus amik banyak. kalau tak habes, nanti membazir. :)

Itu laa Mama. memang sangat particular dengan adab di meja makan.
dari kecik-kecik lagi di ajar makan camtu. Agaknya itulah hasil yang membuatkan saya makan slow. huu~

tapi semua yang Mama ajar tu membuatkan kami adik beradik sangat tertib dan neat bila makan. huu~
TQ Mama. Walopon kadang-kadang leceh dengan sume tu, Mama dah didik kami dengan sangat terbaik.

we love u :)

Love,


Thanks for reading! :D :')

2 comments:

BENA said...

bena pon dah terbiase macam tuh. amik lauk dekat periuk letak dalam pinggan.pastu baru letak pinggan kite. heee ;)


tapi kalo xde sape kat umah. tibai masuk lam pinggan kite terus. heee ;)

Juliet_iRa~" said...

right..my mom pon sll mrh gak.
tp buat jugaa...
heee..
;p
tp nt kat umah mak mertua xleh da..heee