Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Wednesday, November 24, 2010

ouh puding triffle~


salam Alaik

hye semua..
da lama chef farah eliana x berkongsi resepi kan..

kali ni chef anda dgn baek hati nya ingin berkongsi resepi puding triffle.
memandangkan pg nt sy n fams akan pegi bercuti ke utara Malaysia,
maka, blog ni akan di tinggalkan tanpa hupdate.
taknak laa ade yg ghindu nt kan.. :P

so, i leave u wif this recipe..
:))

so..mari kita mulakan rancangan masak-masak kita pada hari ini.
:D

mula-mula, anda perlu sediakan bahan-bahan utk membuat puding triffle ni.

1. kek gulung @ swiss role pon bole
2. tepung kastard 3 sudu besau
3. telur 2 biji
4. susu cair 1 tin
5. jelly @ sumi
6. buah-buahan dalam tin ( 1 tin). nk letak nata de coco pon bole jugak.. ;)

okay,.

1. kowang masukkan susu cair 1 tin ke dalam periuk.
2.masukkan telur sebijik. kalo nak lagi rasa cam lemak2, masukkan dua
bijik.
saya selalunya masukkan 2 biji.. :)
3. amik tepung kastard tadi, agak2 dalam 2/3 sudu besar, masukkan ke dalam periuk sedikit demi sedikit.
jangan berhenti kacau mix tepung, susu cair n telur tadi.
takot nanti die akan bketul besar..
actually, bile masokkan kastard, die memang akan jadi bketul sikit. sbb tu perlu masu
kkan k
astard tu sedikit demi sedikit dan xle bhenti mengacau.. tau! ;)




4. masukkan air yg dalam tin buah buahan tadi sedikit utk bagi mix tadi ade rasa manis.
saya prefer utk x letak gula sbb air buah ni da utk cukup buatkan die manis. :)

5. amik periuk lain, panaskan jelly sampai die cair.

6. amik bekas, letakkan kek gulung macam ni.




7. next, letakkan lapisan mix yg kite buat tadi sampai rata.




8. letakkan pula buah-buahan dalam tin tadi.
tpulang pada korang nk letak buah-buahan ape pon.. letak buah peach @ nenas
pon sedap jugak.. ;)

9. agak2 die macam sejuk cket.. letak lapisan jelly pulak..
utk bagi jelly menyerap sampai bawah, amik pisau, n buatkan ruang kat tepi tu..
ish..kowang paham x ape yg sy cube nk sampaikn ni? hehe




10. tadaa...siap!
b4 letak dalam peti ais, bagi die sejuk dulu tau! :)




selamat mencuba!
kalo da jadi, bgtau saya tau! tau! ;)



Thanks for reading! :D :')

5 comments:

My MiRa said...

SALAM MIRA SINGGAH SINI BACA ENTRY2 YANG ADA....SALAM KENAL

asna cute said...

Elianaaa! nakkkkkkk sikittttt huhuhu terliur tau~

eliana_adnand said...

my mira : tq visiting dear.. :)

eliana_adnand said...

asna : hehe..bole2.. dtg umah meh..hehe

Aniss Pinky said...

yanaaaaaaaa.. baca blog anis nih. Dah try dah. hehe
Thumbs up :)