Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Wednesday, August 21, 2013

Tips atasi masalah kulit kering


Dengan Nama Allah Yang Maha Kasih

Salam Alaik

Okay, tetiba mood blogging tiba di saat Farah Eliana off day.
Pelik jugak tetiba rajin click new entry. wiwiwi

baiklah. seperti tajuk yang tertera kali ini.
 ini sebenarnya perkongsian jujur dari hati. ecewah. 

MASALAH KULIT KERING

Sebenarnya aku memang ada masalah kulit kering.  Wajah, jari, badan. Dengan kata lain, semua bahagian kulit lah. Sehingga pernah satu hari, aku bangun pagi, kulit di bahagian kuku berdarah. Hoho..scary wooo.. Da macam kulit kering time winter dah gayanya. Padahal masih di Msia. Wuwuwu.

Menangis melihat kulit yang makin teruk. Nak-nak sekarang keje dalam aircond yg sejuk membeku spt iglu. Eh! heee~

Maka, bibir kering, kulit kering, tapi hati masih xsekering kulit. *wink wink*

Lalu, kerana dah lama menderita, gegeh laa jelajah mall,  Watson, Guardian bagai. Menjelajah Guardian n Watsons ni mmg hobi aku walopon xde pape nak dibeli. Haha.

Maka, ini tips untuk berkongsi bersama. :)

1. Plain water



Haaa.. Ini mmg wajib. Aku memang suka plain water. Tapi kerana kesibukan masa, hanya mampu minum 2liter sehari sahaja. Tapi.. Tahukah anda setiap 25kg berat kita, we need 1 liter of plain water?
Maka, kalau berat ada 50kg, plz minum atleast 2 ltr air sehari ya :)

2. Vaseline



Woah! Ini... Kalau xsapu kat kuku n jari b4 tido, memang teruk laa skinku. Huhuhu. Yes, mmg die melekit cket. Tp melekit kejap je aaa..lama2 die meresap dlm kulit, rasa lembut je skin.. Tapi uolls jangan laa over, sapu banyak-banyak.. Sapu sikit je.. secukup rasa, asalkan die melitupi semua skin. Hehe.

harga dia kalau xsalah xsampai RM4. Murah dan berbaloi :D

Percayalah, InsyaAllah, kulit akan lebih lembut, nampak lembab, sihat dan tone kulit makin sekata.

Malah, aku suka jugak pakai vaseline ni di wajah  (ayat skema sangat taip wajah. muka sudeyyy. hahaha). Pakai nipis-nipis je kat muka..bangun pagi esoknya mesti rasa kulit putih bersih. Ecewah.
(atau hanya aku yang perasan? hahah)

3. Lotion
Ini sebenarnya terpulang pada jenis kulit masing-masing ya.
This is my favorites.




Masih vaseline. tapi version lotion. hehe so far aku pakai okay. tapi aku ni jenis suka tukar-tukar lotion. abeh sebotol, tuka lain plak. pastu cepat nau terpedaya ngan iklan. Pantang nampak iklan lotion baru, mesti terpedaya. hihi


-Nivea Intensive moisturizer care. Yang ni pon not bad. tapi macam agak melekit cket mula-mula pakai. Lama-lama dia okay after penyerapan terjadi :D




- Hand Food. From Soap n Glory. Boleh didapati di Sephora KLCC, dll. Slalunya mmg iolls beli kt klcc je. Hehe.  Harga da lupa sebab beli banyak lagi barang lain time tu. Tp affordable. No worries. :)

Bau die mmg super duper yummy! Manis2 dan auummm. Hahaha.
Lepas pakai memang lembut.. Aku siap sapu kat kaki lagi kat bahagian yang merekah.. Alhamdulillah, da makin baik skarang.  Ekceli aku mmg peggemar brand ni. Da mcm hantu losyen da skang. Hehe

4. Body scrub @ lulur


Ekceli.. Ni sbg pilihan tambahan je.. But siyesly.. Lepas amalkan melulur badan dengan lulur pengantin mutiara Kosmo ni, kulitku bertambah lembut n lembab. :)

This one I bought kat Warta Kajang. Die mmg jual barang-barang herba camtu. About RM35 camtu. Lupa dah.. Siap ada jual sabun beras dll. Suka! :D



Ni plak bosy scrub dari Watsons. my favourite jugak. wiwiwi.

Terpulang la pada kalian nak guna brand apa sekalipun. Yang penting berhasil dan kulit kering kembali lembap. giteewww. hehe.

Tapi, selain tu jangan lupa juga supplement tambahan :) yang tu kita cte lenkali ya :) selamat mencuba kawan-kawan!

Till then. Assalamualaikum :)

p/s: all pic credit to Mr Google =)

Love,

2 comments:

Anonymous said...

asalamualaikum :) nak tanye skrang ni awak pakai skin care ape untuk kulit wajah awak?

noor sakinah said...

another tips.. jom baca kat blog saya.. http://inavitamin.blogspot.com/