Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Friday, July 30, 2010

Is ur spending normal?

salam alaik.


gambar dari sini : lydia teh

seperti tajuk n gambar yang tertera,
saya seperti tertarik utk mengulas gambar ini dengan lebey lanjut.
eceh, ayat formal habesss.. haha

is your spending normal?

for me, i'm not.
i'm such an impulsive buyer.
always spending without any second thought
berkenan, amik, bayar.
*mcm kaya sangat kan*
but, i'll be impulsive buyer tyme tgh kaya je.

n semenjak di kelilingi bff selaku 'penguatkuasa' yang sangat sayangkan saya,
saya makin berhati-hati in spending money on no need thingy.
ye la, dorang memang penguatkuasa hebat.
nk beli benda2 yg xperlu je, dorang akan bg signal @ wat muka yg membawa makna
tak payah beli.
hehe.. saya suka sikap dorang. kalo org len mesti macam rimas kan.
nak beli ape pon, sukati laa kan. duit kite.
but for me, saya bersyukur dapat 'penguatkuasa' seperti mereka.
at least, saya xmenyesal sbb x terbeli bende yg hanya nak sebab nafsu shopping yg menggila.


admitly, saya memang gile shopping.
klu hangout je, nk jugak beli sumting.
tisu watsons pon jadi. hee. 
tapi skang ni, kegilaan shopping ni da mcm berkurang bile klua nga dorang.
bayangkan laa, saya bole spend beratus-ratus utk shopping bende perlu + xperlu, n they all just spend bout puluh2 je.
besar bezanya tu. kan?
so, i learn from them.
beli yang perlu @ yg mmg sangat-sangat nak saje.
atau yang mmg da lama berkenan n simpan dalam otak nk beli tyme kaya cket,
n bile ade duit, ade laa permission utk beli. hee~

tapi, klu sy klua nga org len n bukan nga dorang,
mesti laa saya jadi impulsive buyer balik.
pity me rite?
huhu

bdw, is ur spending normal?
mind to share peeps?
kot laa ade yg perangai kaki shopping yg spend beratus sebulan utk shopping.. hehe



p/s : i love my 'penguatkuasa' : Masyi, Nurul, Sal. BFF forever! :)

till then peeps!
xoxo,


Thanks for reading! :D :')

Saturday, July 24, 2010

sila gigit kasut sebelom pakai

::Dengan Nama Allah Yang Maha Prihatin ::

salam alaik

sekarang ialah pukol 3.30 pagi.
saya sedang bertungkus lumus menyiapkan assignment Comm Law ethics.
bagus kan saya?
konon-konon bertungkus lumus,
pastu sempat lagi nak update blog bagai kan..
suke benau melencong..huhu

bdw, seperti tajuk yang tertera di atas,

sila gigit kasut sebelom pakai.

ouh, ni hanya lah gmbar pinjaman dr encik Google ye.
tapi, mcm ni laa lebey kurang kasut skolah i tue..huhu

hehe..
as i told u all,
last week kan i bought new shoes utk pakai ke 'sekolah' kan..
tapi,
malangnya, baru first day pakai,
i da ade rasa nk buang kasut tu..
eh,,jangan!! bukan murah tu..wuwu
tapi..memang betol2 menyakitkan hati.
since my morning class at Econs building, i need to rush and jalan laju-laju supaya sempat sampai ke class.
bdw, i memang xsuke lambat masok class.
coz, bile lambat n tyme nk masuk class,
sume mata tertumpu kat kita.
segan ouh..
publisiti murahan tu. :P

ooh,plz farah eliana, bile start je membebel,
content mesti ke laut..haha

okay, kembali kepada tajuk tadi.
(uish, kalo jadi journalist, mau editor campak my work kan sbb asyik lari topic je..hehe)
so..after rushing bagai tu,
i notice yg tumit blakang da start melecet.
padahal i da pakai socks taw..
tp die melecet jugak.... :'(
da la class pack n really need to rush sbb gap beberapa minit aje n kelas memang sangat jauh.
if kowang budak UIA, u all will know laa how rush i am coz kena run from Econs pegi Lab Hs, back to IRK building yg classnya kat hujung skali n next is class kat Admin which is at level 4.
huhu. kalo i xkurus jugak sems ni memang i ni kuat makan laa kan.. *tetibe..haha*
dan,..
sebab rushing sgt tu.. kaki melecet terok n i xmampu nk jalan.
sampai terpaksa ponteng class petang n ask help from fren to pick me up utk balik hostel.
ouh kasut baru.
berjasa sunggoh!


so, moral of the sory, sila gigit kasut baru anda sebelom pakai ye.
jangan jadi macam saya.
sampai terpaksa ponteng class tu...wuwu
xdpt nak wat record xmau skip class sems ni.. :'(

okay peeps! mau sambung buat esemen..
pagi nt mau hangout wif my bff..
take care yep! :)


xoxo

Thanks for reading! :D :')

Tuesday, July 20, 2010

kartun zaman kanak-kanak kami

::Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih ::

salam alaik

kanak kanak dan kartun.
sangat sinonim kan?

teringat zaman kecik2 dulu,
bile weekend je, mesti pagi-pagi tercongok depan tv nga along tunggu cite kartun.
tapi, kartun dulu2 xmacam zaman skang.
dulu2 punye kartun sgt superb bg saya.
xpenah bosan.
ade moral of the story
dan sangat comel.

kalo zaman skang,
budak2 tengok ben10, spongebob la,
ntah ape lg kartun yg xbape menarik minat di hati saya.
kalo ade pon, cuma Upin n Ipin.
yg tu, mmg sangat comey..
betol-betol-betol.
hehe




dulu, masa darjah 3@4 kot..
petang-petang mesti nak tunggu cite ni.
Usop sontorian.
kalo xsalah, die men kat Tv pukol 7. kot.
kot laa..xingat da..hehe
cite ni best.. n aku plg suke tengok ayam jantan die. comel. (apakah? haha)



dan ini, Keluang Man.
ala-ala cite superman Malaysia laa..
lagu die best! :)



Ouh, yang ni memang xperlu diperkenalkan lagi.
sape xkenal Doraemon, mmg pelik benor la kn? hee
walopon Nobita bodo-bodo alang,
Doraemon tetap sayang die.
waa..nk ade robot macam Doraemon ni jugak.. mesti best kan? hehe




yang ni, mungkin ramai yang da lupe.
Tomato Man.
skang mmg da xde cite ni.
kalo xsalah, cite ni men pukul 5ptg, TV2.
pasal Tomato Man n kawan2 yg rajin bekerja n menjadi penyelamat dunia sayuran.
ecece..padahal da xingt sgt cite die,..haha
tapi yg pasti, Tomato man tetap di hati..ngee




Sailormoon.
ouh, ni siap hafal lagu lagi tyme kecik2 dulu.
suke tgk sbb dorang ni sgt comel n sexy. wah! hehe
cite ni di tayang tme weekend jugak.
skang ade lg ke eh?
xsure la plak. huhu~



okay, yang ni memang cite yang paling di tunggu-tunggu oleh kanak-kanak lelaki seperti Along saya. tyme die kanak-kanak dulu laa..skang da besa.huhu~
saya xlayan sgt cite Dragon Ball ni.
bukan sebab cite die xbest, tapi sbb cite die ade mcm lawan-lawan n ganas-ganas camtu kan.
so, saya kurang berminat.
minta maaf ye peminat Dragon Ball.
xdapat join kowang. hehe

sumber gambar : Encik Google

kartun zaman kanak-kanak saya mungkin xsama ngan zaman kowang.
*ceh, macam da tua sangat je*
tapi, kartun ni laa yang menghiasi zaman kanak-kanak kami.
kami xde Ben10, xde Bob the Builder, xde spongebob,
takde kartun macam zaman skang ni,
tapi kartun-kartun ni tetap di hati kami.
kanak-kanak batch 80's.
give me five! hehe

xoxo,

Thanks for reading! :D :')

Monday, July 19, 2010

perubahan hormon?


salam alaik

petang yang sunyi.
class Comm Law Ethics petang ni di batalkan kerana my lecturer ada hal.
ke over the sea (oversea laa) katanya.
so, next class on wednesday pon xde class jugak.
dan saya.
mati kebosanan.
eh tak, masih hidup.
itu cuma perumpamaan sahaja.
:P

kalo orang len mungkin akan bersorak bagai bile class cancel.
tapi saya seperti sangat kecewa.
bukan xde movie nk tengok,
bukan xda novel utk di baca,
bukan xda baju utk dibasuh,
bukan xda katil utk di tido,
bukan xda homework utk di siapkan
dan bukan xda buku utk di buat revision,
tapi....
entahlah.
nak kata malas,
xkan tido pon malas,kan?
huhu~

entah sindrom apa yang sedang melanda saya skarang.
haishhh... pelik sunggoh laa Farah eliana ni.
perubahan hormonkah? huhu~

tapi,
saya makin rajin update blog skang.
ouh, itu pon perubahan hormon jugak ke? haha


till then peeps!
xoxo,


Thanks for reading! :D :')

Saturday, July 17, 2010

airmata sungguh murah kan?

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Penenang ::

salam alaik.


saya rasa saya lemah.
entah.
rasa sedih. rasa kerdil. rasa kecil. rasa lemah.
dan saya tahu.
menangis bukanlah penyelesaian terbaek untuk saya.
tapi,
airmata sungguh murah kan?

Ya Allah, lapangkanlah hatiku.
lapangkanlah.


Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ?
Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) -
Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini)
(Al-Insyirah 1-8)


sesungguhnya hatiku ini hanya milikmu Ya Rabb.
lapangkanlah hatiku.
lapangkanlah.
Amin.


Thanks for reading! :D :')

selamat hari lahir sayang!

:: Dengan nama Allah Yang Maha Mencipta::

salam alaik


untuk kesayangan saya,



Farah Elisha Mohd Adnand


Happy Birthday girl!
sweet 14~

wish u all the best sista!
heart u! :)


next story plss!!
haha

ramai sunggoh insan-insan di sekeliling lahir bulan 7..
pokai den nk kena beli birthday gift..
ape kata kowang plak yg bg sy hadiah d hari jadi kowang?
it must be sooo sweettt of u all kannnn... haha

okay, petang semalam do hangout wif bestie..
shopping bagai..
bought flat shoes to 'school' 
and beberapa keperluan len.
dan,
seperti suda pokai.
haha *gelak sadis*

tetapi, masih ade mission yg belom langsai.
dorang sume dok heboh kt FB yang nichii, charles n keith sume tgh sale up to 70%
OMG! OMG!
mau serbu sekarang jugak kalo boley..
haha
sape2 nk teman sy shopping?
tu pon kalo kowang sanggop laa.. 
haha *gelak jahat*

till then peeps!

xoxo,


Thanks for reading! :D :')

Thursday, July 15, 2010

masih kuat~

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Mengetahui::


salam alaik.

report minggu pertama sebagai final year student.

alhamdulillah,
saya masih kuat.
i mean,kuat semangat.
walopon..badan rs xlarat kerana demam n batuk-batuk.
tetapi, Allah berikan saya kekuatan yg sangat luar biasa.
Dia permudahkan segala urusan saya sepanjang minggu ini.
bermula dengan dapat add paper Arabic,
class yg best, groupmate yg awesome.
dan aturan kehidupan sbg seorang pelajar yg sangat melegakan hati saya.
walopon first week da ade assignment,
saya gembira dan lapang hati utk menyiapkannya. :D
alhamdulillah..
terima kasih Ya Rabb,,


setakat ni, saya berjaya attend sume class..
cuma ptg ni xdapat ke klas arabic.
sakit kepala n batuk2.
Doctor pon da bg MC.
so, xrisau laa walopon ponteng class..huhu



tetapi..

hati da xbpe nk kuat..
saya suda mula merindui rumah.
walopon suda final year student,
tapi makin lama makin menjadi-jadi homesick neh.
da macam budak baru masok U plak.
semalam,tido nga air mata meleleh.
uish, malu! tp menangis je yg mampu redakan perasaan.
mmg saya begitu.
bila libatkan hal family je, mmg cepat tangkap leleh.
lagi-lagi bile xsehat camni. hee~


walaubagaimanapon,
saya bersyukur dengan setiap nikmat daripadaNya.
demam sy ini ialah kifarah dosa.
saya percaya, Allah nk bagi saya lagi 'kuat'.
sebab tu saya di uji..kan? :)
semoga hari mendatang juga bersemangat seperti minggu ini.
semoga Allah permudahkan segala urusan saya.
semoga Allah permudahkan segala urusan kalian juga.
take care peeps!
daa~



*senyum*

p/s : duit scholar da masok! alhamdulillah! :)

xoxo,

Thanks for reading! :D :')

Tuesday, July 13, 2010

pengalaman terindah~



:: Dengan Nama Allah Yang Maha Berkuasa ::

salam alaik

semalam,
telah rasmi meletak jawatan sebagai members of Mahallah Representative Comittee of
Mahallah Halimatus Saadiah session 2009/2010.
sudah 2 years bersama MRC.
kalo ada anak, dah bole berjalan,bole berlari,bole bercakap, da bole makan sendiri dah.
:) sama seperti saya.
saya menjadi MRC members start from zero.
memang kosong. xtau pape pon..
seperti bayi baru lahir *innocent okay*

start dengan di suap utk makan,
di agah utk bercakap,
di jaga ketika sedang merangkak,
di pegang sewaktu sedang bertatih,
di pelok sewaktu sedang menangis,
di cubit kerana degil.

MRC memberikan pengalaman yg paling mahal dalam hidup
saya.
belajar bekerjasama,
belajar bekerja dgn pelbagai ragam manusia,
belajar bersabar,
belajar menerima kutukan dan kritikan,
belajar interpersonal communication,
belajar menerima tunjuk ajar,
belajar menerima kelebihan n kekurangan org len,
belajar behave,
belajar memaafkan,
belajar menjadi insan matang.

sunggoh, saya gembira kerana diberi peluang 'membesar' bersama MRC.
pengalaman terindah n berharga dalam hidup saya.
alhamdulillah.

first tenure, sebagai Head of Art n Culture.
masa tu, bersama kakak2 senior.
mereka, xpernah lokek memberi ilmu,tunjuk ajar, kritikan membina.
sayang sangat pada mereka.
mereka lah kakak, merekalah teman, merekalah guru.
terima kasih kakak-kakakku.
terima kasih teman-temanku.
terima kasih kak sai'dah, kak weda, kak shida,kak juju, kak ida,
kak ijah,kak sharafah,ros, kak shima, leley, kinah.
terima kasih kerana memberi pengalaman n ilmu kepada budak cengeng yang baru belajar ni..

second tenure,
bersama-sama junior,
dan saya sebagai senior.
alhamdulillah,
gembira bersama kalian.
kita berjaya harungi tenure 2009/2010 dgn jaya.
jika ada kekurangan,
terlebih cakap,
terlebih menegur,
terlebih buat muka,
terlebih hangin,
terlebih mengarah,
terlebih suroh,
terlebih gelak,
terlebih segala-galanya yg buruk,
saya memohon kemaafan dari kalian..
deep from my heart..
maafkanlah saya,.
segala yg baik itu daripada Allah..
dan yg buruk itu adalah kelemahan saya sendiri..

terima kasih kerana bersama-sama mengharungi Mc Lead,sport carnival,
endurance camp, IMCDW, Explorace,
Maulidur Rasul, Bowling tournament, Garage Sale,Culture Nite,
Charity Program, Motivational Nite
dan semua event yg kita bekerja bersama-sama.
seronok belajar n berkongsi pahit manis bersama-sama.
ini lah pengalaman.
kenangan abadi yg akan kita bawa keluar dari UIA nt.
sama-sama kita ambil yg jernih, buang yg keruh.
sama-sama kita belajar dari kesilapan...
kita semua adalah keluarga.
peneraju utama mahallah Halimah..
sama-sama kita jaga ukhwah ini..

*sayang kowang ketat-ketat* T__T

semoga kita semua sentiasa dalam lindunganNya..
dan berjaya dunia n akhirat..amin!

hidup orange!! yeah!!

wassalam.


p/s : sama-sama kita jadikan program Korea nt sbg 1 kenyataan!! :)
p/s/s: pasni da xde entry pasal event MRC da..huhu



xoxo,


Thanks for reading! :D :')