Hello Peeps!

Untuk sebarang order / pertanyaan mengenai Shaklee boleh

✉ email di : feliana.adnand@gmail.com
✉ PM di : https://www.facebook.com/farah.eliana
✉ Whatsapp : +60179076206


Terima Kasih :)

Tuesday, June 29, 2010

kerana mulut.

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih ::



Salam alaik.

tazkirah pagi ini.
kerana mulut.

hee..bukan tazkirah laa.
cuma pandangan mengenai suatu isu yg evergreen. mmg sentiasa relevan. kn?
kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.
kerana mulut, badan binasa.

last nite, lepaking wif my sista.
makin lama kat umah ni, baru perasan yg kata-kata dorang makin kasar n kadang-kadang meyakitkan telinga.
ye, sbgai kakak, memang wajib menegur.
tapi masing-masing da besar.
memang sangat perlu berhikmah utk menegur.
ye la, kadang-kadang,
kakak sendiri pon terkasar bahasa juga.
maaf ye adik-adikku..
kowang nakal sangat.. hee~

okay, berbalik kepada isu evergreen tadi.
mulut kita sentiasa suka bercakap. mulut murai kata peribahasa.
ke sana cakap, ke sini cakap.
dan kalo pompuan, asal jupe je nk begosip. (terasa weh!)
mengumpat laa, jaja cerita orang laa.
*tp xsemestinya pompuan je camtu*
ringan je mulut mengata orang.
padahal mengata tu dosa besar okay.
nk masok api neraka yg julang-julang panas tu?
xnk kn?
walopon ape yg kita umpat itu mungkin benar,
tapi niat tetap tak menghalalkan cara.
itu tetap dikira sebagai mengumpat ye kawan-kawan.

betol, kerana lisan kita, kita akan mudah menyakitkan ati org sekeliling kita.
walaupun tanpa di sengajakan, kata-kata yg keluar dari mulut kita itu mungkin kasar di telinga orang lain.
pastu nak plak mulut tu xde insurans, mulut laser, mulit longkang.
lagi laa buat orang xselesa ngan kita.
dan, bila org xselesa, kite mtk tolong die wat keje pon, mesti die buat keje tu ngan xikhlas.
kerana terpaksa @ mungkin kerana hormat je. kn?

satu lagi, nak ke org kawan n bercakap nga kita lagi selepas kita menyakitkan ati die dgn lisan kita?
bukan setakat nak bertegor sapa beramah mesra, pandang jeling,kelip-kelip mata pon belom tentu die nak buat. kn?
jadi, xrugi pon kalo kita jaga percakapan, jaga lisan kita.

"Barang siapa yang diam nescaya dia akan selamat",
hadis riwayat at-Tarmizi.

maka, betollah.
diam lagi selamat.
lidah itu ibarat pedang.
kadang-kadang menjadi pembantu, kadang-kadang menjadi hantu.


tapi, diam-diam pon, biarlah berpada-pada yep!
tamau laa org cop sombong plak kan..kan? :)


Allah anugerahkan kita nikmat yg terbaik dlm hidup.
maka, gunakanlah sebaek-baeknya.
saya cuma mampu mengingatkan.
utk kita semua n diri sendiri juga.
semoga Allah memelihara lisan saya drp menyatakan ayat-ayat yg boleh menyakitkan n mengguris hati org lain. Amin. Amin Ya Rabb.




Thanks for reading! :D :')

Monday, June 28, 2010

cara tersendiri~

:: Dengan Nama Allah yang Maha Mengetahui::

salam alaik.

recently, slalu moody.
hangin xtentu pasal
ade je yg xkena.
bile tgk benda bersepah-sepah,
lagi laa bertambah2 hangin dlm badan.


dan
bila moody,
mula laa nk hangin nga sume org.
senyap je.
ye laa..kang ckp byk kang, jd len plak.
so, better senyap kan?

pastu, utk hilangkan rs stress n moody,
teros carik benda utk d kemas..
since skrang ade kat umah,
dapor laa yg jadi 'mangsa' utama.
pastu, antara toilet n room.
selalunya toilet dulu.
mop, berus, ngelap2 bagai,smpai puas ati.
sampai berkilat-kilat toilet.
:D



agak2 klu ati still xtenang,
'mangsa' seterusnya,
almari pakaian.
klua kn sume pakaian dlm almari,
pastu lipat n kemas satu-satu.
*sigh*
(nk pulak, baju dlm almari mmg belambak kn.)
*double sigh*

kadang-kadang.
terfikir..
aku ni betol ke idak? 
huhu
tapi, itulah saya,
cool dgn cara sy sendiri selepas berwuduk n solat.
:)


setakat ni,
memang 2 yg paling mujarab sekali..
after finished kemas 1 almari,
better tido.
mood baru nk betol-betol cool.
so, xle kaco die.
mcm baby plak my mood ni kan. hahaha
*sengal*

lepas bangun tido,
mood da xswing.
*bagoskan mood i*
haha


anda pula camna?
mesti ade cara tersendiri utk cool kn? :)
mind to share peeps?



Thanks for reading! :D :')

Sunday, June 27, 2010

suatu fenomena

::Dengan Nama Allah Yang Maha Mengetahui::

salam alaik.


suatu fenomena di alam maya

formspring

memang da lama.
tapi aku baru terdetik nak buat.

maybe sebab bosan kot cuti-cuti ni.
agaga

just ask me if u wanna know anything bout me kay!




take a gOod care peeps!



Thanks for reading! :D :')

Thursday, June 24, 2010

mari bergossip!


salam alaik

saya suda selamat sampai d rumah dgn hati yg berbunga2 riang.. :P
maka, sisa-sisa kehidupan di rumah ini di habiskan dgn aktiviti yg sangat sangat amat
berfaedah.

selain daripada
makan
tido
membuli adik-adik

saya aktif juga
bergossip.

hee.. tak..tak..
saya tak suke bergossip.
xbaek.
tapi sy sangat suke tengok
Gossip Girl.

season 1, 2 sume da settle..
skang dlm usaha utk menghabiskan season 3 plak..

xtau laa ape yg buat aku lekat sangat dengan Gossip Girl ni.
maybe sbb terpegun tengok kekacakan Dan Humphrey n Nate Archibald kowt.. agaga

cite ni byk told about friendship, trust, openness, n fashion!
dan byk ajar how 2 b diplomatic person. Auww! haha
Sunggoh. mmg sgt suke.
sampai bole hafal ayat die..

' Gossip Girl here.. your one and only source into the scandolous lives of Manhattan's elite.'

i'm kinda obsess wif this.
:D

so far, season 1 n season 2 mmg sgt best.
season 1 byk told about serena n how she met Dan. n ada jugak part gaduh2 ngan her bestfriend, Blair. but watever happened between them, they r still bestfriend. Nate n Chuck plak antara bestfren + boyfriend dorang. dorang ni mcm legend je kt high school dorang. mmg anak org kaya habess n hidup dorang sentiasa jadi tumpuan manusia2 lebeh2 lagi Gossip Girl.
Gossip Girl bukanlah pasal pompuan2 yg suke bergosip. tapi, mcmne website (gossip girl) expose kn cerita2 pasal serena, dan, nate, chuck n blair. xlupe juga adik Dan, Lil J. Ape je yg dorang buat, mesti kantoi ngan Gossip Girl.
sape GG? itu rahsia yg mmg kite sume xkan tau..huhu..

dan.. season 2 plak, byk belit2 cket. hee~
byk story bout preparation dorang to Uni. n pelbagai scandal2 yg hot. haha.. (siot je buat ayat kan.. :P)
bdw, kowang leh tgk sendiri cite2 ni..
mmg sgt best!



pelakon utama : Blake Lively as Serena Van Der Woodsen

for me, she is really gorgeous. fashion die simple.just nice. n she is really open minded. dlm cite ni laa.. kat lua, mmg aku xpnah jupe. :P
bdw, serena is the aim of gossip girl utk bergossip. pape je yg berkaitan ngan serena, mmg akan jadi isu n tersenarai dlm carta hot gossip girl. mmg fenomena terhebat laa. hee~


leighton Meester as Blair Waldorf.
die, mmg sgt loaded (actually sume watak dlm cite ni anak2 org kaya je) n she is like queen in her high school. whatever she said, sume org kena dgr n kena ikot. like a queen control. but, fashion die, superb. anak fashion designer. no wonder la kn? hee

ini pula Chace Crawford as Nate Archibald. He is sooo hensem okaeyh! macho gitu..
die adalah bf kpd Blair in season 1 dan jugak ada skandal ngan serena. In season 2 tetibe suke kat Vanessa, bestfren Dan n jugak skandal ngan adik Dan, Lil J. Ouh.penoh ngan skandal.
ish ish ish.. :P


ini pula Ed Westwick, as Chuck Bass. Die mewarisi empayar bapak die, Mr.Bass. Dan, mmg party-man. Die mmg sgt suke berparty, kinda mysterious, n in season 2 he love Blair! OMG! haha


Ini pula, jejaka idaman i. haha.. Penn Badgley, as Dan Humphrey. Dia, sgt kacak n i adore him!! pegang watak yg sgt naive in Season 1 but in Season 2, die jadi playboy.. :'(
tapi... i tetap suke die.. agaga :D


ini pula si comey Jenny Humphrey @ lil J. Adik kepada Dan Humphrey atau nama sebenarnya Taylor MomSen. Die, mmg berbakat in fashion n really gud girl. pandai behave. Ouh, memuji mcm die mmg betol2 camtu kt real life je kn.. haha

okay, cukop suda review tentang GG.
i nk sambung tgk yg season 3 plak...
:D

till then peeps!
take care!

Thanks for reading! :D :')

Sunday, June 20, 2010

farewell party of iium fm

:: Dengan Nama Allah yang maha Sempurna ::

salam alaik.

we had a farewell party at IIUM FM county office last week.
it was a farewell for our beloved lecturer cum : boss, father and friend.
he left us for amonth.
going back to US,
meeting his family there.

papa Jo,
our best wishes go with you..
may u hav days full of laughter and happiness there..
u'll b missed by everybody sir!
heart u!
:D


opening face. as usual.. :P


working hard


sacide making turkey kebab for me.. thanx dear!



eating tyme~

happy fathers day Papa Joe..

pulut kuning~

us~
them

me. hee~


till then peeps!
i will back to my hometown tonite.
home sweet home!! :)



Thanks for reading! :D :')

Saturday, June 19, 2010

goodbye short sems


:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih ::

salam alaik'

alhamdulillah..
i have done with my final exam paper for this short sems

COMM 4440
-Human Relation :Practical n Practices

paper for level 4.
so. as expected, it was though.
*sigh*
but, it's ok..
let bygone b bygone..
guess everything turn out to be well again.
Allah with me. rite? :D

so..
good bye short sems!
welcome holiday!
take care peeps!
:D


Thanks for reading! :D :')

Monday, June 14, 2010

revision period

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Satu ::

salam alaik


revision period 
started since last friday.

but what am i doing?


playing games = the sims 3 

hang out with frens
eating

sleeping
window shopping
movies marathon





Ouh! ape nak jadi to u Farah Eliana oi!


Thanks for reading! :D :')

Thursday, June 10, 2010

random 23

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Mencipta Keindahan ::

salam alaik


i have been tagged from _ _ _ _ (seriously, i forgot who)
(banyak makan semut la ni kot..huhu)

bdw, it is 23 random thing bout myself.
23 je?
haha..
okay, no offence. :P
i'm so lazy to make a revision for exam.
so, lets do this self revision.. :P

kepada yg mengetag,
sowi coz lupe sape anda..
ni laa bahana copy tag tp xcopy tuan punya link kan..
sowi yep!
yang penting i bayar hutang..kn? kn? hee~


so..here we go.. :)
ouh, i nk answer it in malay laa.. baru ley feeling2 cket..haha~

1. saya talkative. (ni mmg sume org tau kot)
2. suke minum caffein ( lagi tepat, nescafe)
3. cepat melenting
4. suke memasak n makan jugak (spt tong sampah gitu. ouh, scary.. :P)
5. xsuke org yg bermuka-muka. baik kat depan, tp belakang ko sebok mengutuk aku. haish
6. sangat suke shopping. kaki shopping laa dgn kata len. tapi, if da sengkek, window shopping pon jadi..huhu
7. xsuke study n tido dlm keadaan yg bising. nk kena senyap2 je.klu x, memang hangin! :p
8. sangat suka makan seafood
9. saya gemok. okay, ini kenyataan. (sedar diri okay..:P)
10. panas baran *sigh*
11. suke white, pink, black n grey.
12. xsuke sgt pakai brg kemas. i means, gold. if silver, platinum, diamond ke..i loike! haha
13. bole hidup without music. (hebat x? hebat x? hee~)
14. love reading
15. suke tido (ouh, ni memang hobby tetap i. :P)
16. love Allah, Prophet, my family n frens
17. xsuke cari pasal. but once org cari pasal ngan aku, bersiap sedia lah anda. huhu
18. mulut xde insurans. (xsempat n mmg malas nk beli)
19. xsuke if ada org yg ade perasaan xsenang dgn sy. sangat xsuke.
20. suke gelak kuat-kuat
21. workaholic
22. suke pkai losyen baby johnson.. wangi!
23. xsuke sikat rambut

Ya Allah..sengsara rupenye nk siapkan tag ni.. amik masa berjam-jam.. wuwu..
cant bear in mind laa all those random thingy.. (hamik kaw! 23 je konon! haha)

okay..skarang.. sesi mengetag org len.. i loike!! haha..

i nk tag :



dan..
anda yg membaca! :P

sila-sila..
sape yg ghajen..
bole laa buat kay.. :)

take care peeps!

Thanks for reading! :D :')

Wednesday, June 9, 2010

muhd afiq hidayat


:: Dengan Nama Allah yang Maha Mengetahui ::

salam alaik.

yesterday, i got text form my lovely cousin,Shahira.
i call her kakak.

kakak : kak yana, nk tau sumting x?
me : ape syg?

kakak : ari tu kakak mimpi kak yana nak kawen!!!
hahaha..kakak hepy giler taw dlm mimpi 2..
me : (i was like...erk,.apekah? haha)
hahaha..kak, petanda apekah itu? mentang2 cuti sk ni penoh kenduri kawen,
kak yana plak yg jd mangsa dlm mimpi ek? haha
kakak: maknanye da dkt da 2 kot.. hahaha..
nk tau nama 'bakal suami' kak yana 2 ape dlm mimpi 2?
me : (siap ade nama bakal suami tu! haha)
haha..kakak..k'yana da nk gelak tergolek2 da ni aa..haha
ok2, nama ape? jgn letak nama Jusoh petak dah laa..haha

kakak : nama die dollah..haha.. tipu je..nama die muhd afiq hidayat :D
sedap gak nama 2 kn.. hehehe

dan... perbincangan2 nakal di teruskan lagi dengan pelbagai gosip2 tentang isu2 semasa..huhu~


afiq hidayat??
hahaha...
memang gelak tergolek2 masa messaging wif her..
siap ingat nama 2!
comey betol laa kakak ni,..
sayang sgt kat kak yana sampai siap mimpi pasal kak yana kawen ek? hehe

i was wondering actually..
dari mane laa she got name of 'muhd afiq hidayat' tu..
kalo taufiq hidayat ni aku tao laa.. hee..



dear muhd afiq hidayat, dimana awak?
awk nak ke kawen ngan org mcm saya ni? hahaha



Thanks for reading! :D :')

Tuesday, June 8, 2010

asna wedding~


:: Dengan Nama Allah Yang Maha Kasih::

salam alaik

dah berhari2 pon sebenarnya..
tapi xpe laa.. as kenangan kan..
nak jugak letak kat encik belog sayangs :)

pegi kejap je..
sebab rushing ade hal len nk kena settle lepas tu..
da laa xkenal sesape except pengantin kan..huhu

but,
sgt suke sbb dpt jupe pengantin baru yg gojes tu..
*wink wink*


asna dear,
tahniah..
selamat pengantin baru dear!
semoga jadi isteri solehah utk fakri yep! :)
:)
asna, ur hubby muke xready.. hukhuk..


ini pula, dari kami utk asna..
hope u'll like it dear.. :)


Thanks for reading! :D :')

Monday, June 7, 2010

pink butterfly


:: Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang ::

salam alaik..

introducing....
.
.
.
.
.
.

new casing for my external hard disk..

pink butterfly.. hee

tada... hee~

actually the cover only the plain pink..
but i put extra butterfly sticker to make it more more and more
cute!
(cute kah? hahaha)

i really
really
really
do love butterfly n pink..

ok, thats all! hehe..
take care peeps!
:)


Thanks for reading! :D :')

Friday, June 4, 2010

tak sume org suka kite.

salam alaik. 

okay, tajok macam nak serius.
tp sounds gelis plak. :P

al-kesahnya, 
erk. xde kesah pon.

cuma nak cakap,

tak sume orang suke kite.

kenapa?
anda rasa kenapa? 



Thanks for reading! :D :')

Wednesday, June 2, 2010

ini punca nya..

:: Dengan Nama Allah Yang Maha Kaya ::

salam alaik

saya sudah tau 
kenapa
pipi saya
asyik di tumbuhi jerawat.

ini puncanya!


biskut kacang ini!



ade sebotol biskut kacang ni kat bilik sy s bekalan stok mengisi perut di saat kelaparan.
n semalam...
semalam howkeyh!

semalam baru sy tersedar ini punca jerawat2 yg asyik bersilih ganti di wajah sy..
sy xle mkn kacang..
klu x.. mmg penoh laa jerawat di pipi gebu ni..hukhuk..
dan...dan...dan...

saya telah menghabiskan
separuh 
eh..bukan..
lebey dr separuh botol biskut kacang ni..
OMG! OMG!
xheran laa pipi i da xgebu skang.. (gelis kejap)
huhu...

ok, sumpah.
lepas abeh yg sebotol ni, 
i xmkn da! hee~

kowang penah mkn biskut kacang sodap ni? :)



Thanks for reading! :D :')